Ved årets muslingefestival i Løgstør opdagede vi for alvor verdens bedste muslinger.
Det er skrabemuslinger fra Limfjorden.
Jimmi Petersen, Kanalfogedens Køkken, viser en lækkerbisken frem |
Bodil og jeg havde privilegiet at deltage i muslingekogekursus for madbloggere. og vi blev forkælede! Men efterfølgende muslingeeksperimenter herhjemme godtgør, at vi ikke er farvede af oplevelserne med naturvejleder, 2 superkokke, muslingefiskernes formand, sabre champagne og gode og rigelige mængder muslinger - tak til vores cicerone Line fra Smagedage, Nordjylland.
Pakken fra Vilsund Blue er genial til opbevaring af muslinger. Jeg har aldrig oplevet så lav kassationsprocent. Af en pakke åbnet 2½ døgn efter pakkedato var der 2 der var gået i stykker, 1 der ikke lukkede sig og efter tilberedning 4 der ikke havde åbnet sig. Og så var der kun en eneste med lidt sand i! Og ingen af de der uhumske hvide belægninger på skallen.
Pakke med Vilsund Blue Limfjordsmuslinger |
Disse muslinger er verdens eneste MSC-certificerede.
Men skal man ikke spise linemuslinger? Ikke efter at have smagt disse!
For mig er linemuslinger i forhold til Vilsund Blue at sammenligne med billigste fryserkylling på 1100 g over for en friskslagtet, fritgående kylling på 1600 g.
Linemuslinger hænger der på linen og spiser og spiser. De vokser altså hurtigt. Det bevirker så at de er slatne, farve- og smagsløse i kødet. At linemuslingerne er større skal man ikke lade sig narre af.
Muslinger tager ved tilberedningen villigt mod smagsstoffer, både fra frugt og grønt og krydderier. Slagnummeret på Kanalfogedens Køkken er muslinger tilberedt med en lokal øl, Løgstør Muslinge Ale, og OP Andersson. Og den tilberedning er suveræn.
Udvalg af frugt og grønt ved muslingekogeskolen på Kanalfogedens Køkken |
Og bitre øl mm tenderer til at give en skarp smag til muslingerne.
På den anden side er det muligt at tilberede muslinger i Cola eller Nicoline! Og bitre smagsstoffer kan balanceres med honning.
På muslingekogeskolen kastede madbloggerne sig ud i eksperimenter med smagssætning af muslinger.
Muslingekogekursus i Limfjordsmuseet |
Grundreglerne for tilberedning af muslinger er
- opvarm (raps)olie i en gryde
- fuldt blus
- hæld muslingerne i ( efter alt det der med at kassere osv)
- urter/krydderier og (evt) lidt væske på
- låg på - må IKKE løftes igen før muslingerne er færdige
- når det begynder at dampe fra låget skal de have to minutter mere
- sluk for varmen og ryst gryden med låg på og stil den i to minutter
Muslinger med forårsløg, æble, hvidløg, fløde og Jimmis peberblanding m selleri og løvstikke |
Efter kogning af muslingerne kastede madbloggerne sig over de fem slags muslinger og de supper vi havde lavet. Hvilken fest! Vi spiste med fingrene, brugte smageskeerne i alle gryder.
Måtte nødtvunget efterlade en del muslinger - og et langbord der så værre ud end mit køkken - for at drage videre til at smage flere muslinger.
Næste blogindlæg kommer til at handle om vores eksperimenter hjemme med de muslinger vi købte med hjem. Og opskrifter!!!!
Hvor er det dejlig læsning. Jeg glæder mig meget til at høre om jeres eksperimenter i eget køkken!- Line :-)
SvarSlet